Na tegorocznej wystawie Agro Show 2015 firma KUHN wśród wielu nowości na swoim stoisku przedstawiła nowe prasy i prasoowijarki stałokomorowe FB 3130, FB 3135 i FB 3135 BalePack. Ta seria pras stałokomorowych została zaprojektowana do prasowania bel o bardzo wysokim zgniocie, nawet w najtrudniejszych warunkach.
Prasa FB 3130, seryjnie wyposażona w sterowanie AT10 spełni oczekiwania profesjonalnych gospodarstw rolnych o każdym profilu.
Model FB 3135 i prasoowijarka FBP 3135 BalePack to wysoce wyspecjalizowane prasy wyposażone w technologię komunikacji ISOBUS, z wielofunkcyjnym sterowaniem z kabiny ciągnika, przystosowane do pracy w najcięższych warunkach roboczych na całym świecie.
System podający o optymalnych parametrach roboczych
Wszystkie nowe modele pras FB są wyposażone w podbieracz z bieżnią krzywkową. Podbieracz o szerokości 230 cm zapewnia precyzyjne kopiowanie terenu dzięki wahliwej konstrukcji zawieszenia, tym samym gwarantując dokładne zbieranie pokosu niezależnie od istniejących warunków. Wyposażony w 5 rzędów palców i rolkę przytrzymującą krótki pokos, zapewnia płynne i czyste podbieranie materiału, nawet przy dużej prędkości jazdy.
Wysoka jakość cięcia materiału
Prasy KUHN są wyposażone w opatentowany* system Integral Rotor Technology z rotorem wyposażonym w podwójne zęby ze stali Hardox. Ten prosty konstrukcyjnie, bezobsługowy system podający umieszczony bardzo blisko podbieracza, gwarantuje bezkonkurencyjną wydajność zbierania materiału w każdych warunkach. W modelach FB 3135 i BalePack wyposażonych w zespół tnący OC 14 lub 23 możliwy jest wybór grup pracujących noży. Seryjnie montowane hydrauliczne sprzęgło do rozłączania rotora oraz hydraulicznie opuszczana podłoga rotora gwarantują szybkie i łatwe odblokowywanie zespołu podającego w najbardziej problematycznych sytuacjach.
Perfekcyjne formowanie beli
Komora prasowania składająca się z 18 zaprojektowanych na nowo walców. Wszystkie walce są formowane metodą walcowania ze stali o dużej wytrzymałości i grubości 3,2 mm oraz spawane laserowo z jednej strony, co zapewnia im dużą wytrzymałość. Nowe walce zgniatające mają asymetryczne profile, co wpływa na wyjątkowo duży zgniot i wydajne obracanie beli w warunkach zbioru każdego materiału. System szybkiego wykrywania otwarcia tylnej klapy ułatwia wykończenie beli i skraca czas otwierania i zamykania prasy do 4,5 sekundy.
Niezawodne prasowanie materiału
Rozdzielony układ napędowy, z napędem komory prasowania po jednej stronie i napędem rotora i podbieracza po drugiej stronie prasy, zapewnia płynną pracę i równomierne przeniesienie mocy. Główne łańcuchy napędowe charakteryzują się dużą wytrzymałością – 100H (1¼). Wraz z 50 mm, dwurzędowymi łożyskami w najbardziej obciążonych miejscach po stronie napędu zapewniają niezawodną pracę prasy w najcięższych warunkach.
Nowy system wiązania beli
Nowy system owijania siatką z aktywnym napinaniem zapewnia zachowanie trwałego kształtu beli, dzięki stałemu naprężeniu siatki przez cały cykl owijania. Napięcie siatki może być w łatwy sposób regulowane za pomocą mechanicznego wariatora, który zapewnia trwałe owinięcie, mocno zagęszczonych bel.
Szybkie i niezawodne przenoszenie beli
Boczne osłony prowadnic za komorą prasowania w prasoowijarce FB 3135 BalePack zapewniają szybkie i bezpieczne przeniesienie beli na stół owijający, nawet podczas pracy na pochyłym terenie. Stół owijający wyposażony w 4 pasy, 2 duże rolki i 4 boczne rolki przytrzymujące zapewniają stabilną pozycję beli i prawidłowe nakładanie warstw folii. Nowy system podwójnych ramion ładujących przyśpiesza przenoszenie beli na stół owijający o 30%.
Idealne owijanie folią
Lepsze zarządzanie i kontrola nad cyklem owijania folią została uzyskana dzięki zastosowaniu wyjątkowego systemu KUHN IntelliWrap™. Podstawowym rozwiązaniem systemu IntelliWrap™ jest możliwość owijania beli nieparzystą liczbą warstw folii (4,5,6,7,8,9…) również w systemie 3D i regulowania wielkości nakładania na siebie kolejnych warstw oraz przyjazny interfejs obsługowy. IntelliWrap™ gwarantuje uzyskanie dobrze uformowanych bel, szczelnie owiniętych folią, które są podstawą do uzyskania wyższej jakości kiszonki.
źródło: KUHN