Site icon maszynydlafarmera.pl – Portal Techniki Rolniczej

METAL-FACH: Ile warstw folii?

Owijając folią warto stosować „zakładkę” wynoszącą 50% jej szerokości, co przy dwukrotnym owinięciu beli da nam 4 równo nałożone warstwy folii. Wykorzystywanie folii o szerokości 750 mm zdecydowanie przyspiesza proces owijania, ponieważ liczba obrotów stołu spada z 24 do 16, przy owijaniu podwójnym. Jedna rolka folii wystarcza zwykle na przygotowanie od 20 do 25 bel co pozwala na zakiszenie zielonki z areału o powierzchni 1 ha. Co ciekawe, w technologii zakiszania zielonki w belach cylindrycznych owijanych folią ok. połowę nakładów stanowi właśnie folia.

W Polsce standardem jest dwukrotne owijanie folii. A dzięki stosowaniu zakładki uzyskujemy 4 warstwy folii. Z kolei w krajach Skandynawskich standardem jest trzykrotne owijanie. Wynika to z trudniejszych warunków produkcji sianokiszonek, w których głównym materiałem na paszę są mieszanki traw zawierających znaczny udział roślin motylkowych. Owijanie trzy razy beli daje 6 równo nałożonych warstw folii. Taka praktyka co jasne podraża technologię, ale znakomicie się sprawdza jeżeli do owinięcia mamy materiał ze stwardniałymi fragmentami roślin motylkowych. 6 warstw folii zmniejsza ryzyko uszkodzenia folii a w konsekwencji gwarantuje bezpieczeństwo paszy, która nie ulegnie zepsuciu z powodu uszkodzenia folii. Może warto przetestować taki sposób postępowania również w naszych, krajowych warunkach.

Niestety, w Polsce panuje słaba organizacja technologii produkcji sianokiszonek w belach. Zwykle więc gospodarz od godzin porannych do popołudnia prasuje podsuszony materiał, a po godzinie 15.00 foliuje bele na polu. W konsekwencji transport beli do miejsca składowania odbywa się na drugi, albo nawet na trzeci dzień. Podczas trwającego tak długo procesu występują jednak znaczne straty wartości odżywczych i smakowych takiej paszy. Po sprasowaniu podsuszonej zielonki rozpoczyna się proces fermentacji, który dopóki materiał nie jest owinięty folią, dopóty zachodzi w warunkach tlenowych.

Optymalnie przeprowadzony proces fermentacji, niwelujący straty oznacza konieczność przeprowadzenia owijania możliwie jak najszybciej. Przy założeniu, że temperatura powietrza wynosi 20 st. C, bele należy owijać najpóźniej w ciągu 2 godzin od chwili sprasowania materiału. Czas ten można wydłużyć pod warunkiem niższych temperatur. I tak, przy temperaturze ok 15 st. C maksymalny czas na owinięcie wynosi 3 godziny, a przy temperaturze 10 st. C – 4 godziny. Co ważne owinięte bele powinno się niezwłocznie przetransportować do docelowego miejsca składowania i ustawiać na czołach w pozycji stojącej. Bele cylindryczne mogą być ustawione maksymalnie w dwóch warstwach. Proces fermentacji sianokiszonki trwa minimum 6 tygodni. Jednak zaleca się, aby go wydłużyć do 8 tygodni. Dopiero po tym okresie pasza nadaje się do użycia.

 

Źródło: METAL-FACH

 

Exit mobile version