Kukurydza jest to roślina jednoroczna z gatunku zbóż. Uprawiana jest również w Polsce, choć skala upraw jest niewielka, szczególnie gdy porównamy Polskę ze Stanami Zjednoczonymi, Chinami lub Brazylią. Jej cechą charakterystyczną jest to, że bardzo lubi ciepło oraz światło.
Choroby kukurydzy
Kukurydza podatna jest na liczne choroby, dlatego też rolnicy, którzy decydują się na jej uprawę muszą pamiętać, aby odpowiednio zabezpieczyć plony przed szkodnikami. Syngenta.pl wskazuje, że ochrona kukurydzy to działania, których celem jest ochrona przed szkodnikami, przed grzybami oraz chwastami. Jakie choroby najczęściej atakują kukurydzę?
- zgorzel siewek- jest chorobą wywoływaną przez grzyby, objawia się żółknięciem oraz brunatnieniem podstawy łodygi oraz korzeni,
- zgnilizna korzeni, zgorzel podstaw łodygi to choroba, która występuje najczęściej na obszarze Polski, jej zarodniki znajdują się w glebie, na łodygi i liście trafiają za sprawą deszczu, objawia się żółknięciem i brunatnieniem korzeni i podstaw łodyg, w efekcie rośliny obumierają,
- fuzarioza kukurydzy, dotyka górnych części rośliny, porażająca kukurydzę sprawia, że ona pęka, a jej barwa zmienia się na różowo czerwoną lub czerwonobrązową,
- drobna plamistość liści, jest chorobą grzybiczą, którą objawia się małymi plamkami, których średnica nie przekracza 4 mm, plamki są charakterystyczne, otoczone czerwonobrunatną obwódką, w pierwszej fazie plamki są drobne, pojedyncze, a następnie zlewają się ze sobą,
- rdza kukurydzy, to plamy koloru rdzawego, które występują na liściach, rdza zmniejsza liczebność plonów,
- żółta plamistość, jest mało szkodliwa dla wielkości plonu, jednak wpływa bardzo niekorzystnie na jakość zebranej kukurydzy.
Jak zapobiegać chorobom kukurydzy?
Zapobieganie polega przede wszystkim na odpowiedniej profilaktyce. Co robić? Wskazuje się, że u podstaw leży odpowiednie zaprawianie ziarna przed wysiewem. Dodatkowo należy przestrzegać kilku istotnych zasad, w szczególności dotyczących odpowiedniej agrotechniki. Nie należy wysiewać kukurydzy co roku na tym samym miejscu oraz unikać odmian podatnych na choroby.
artykuł partnera